Välkommen till vår hemsida
Ett 30-tal entusiastiska Teleseniorer embarkerade bussen på Sundsvalls Busstation för färd mot Hälsingland och Forsa. Efter stopp för påstigande i Njurundabommen och Gnarp, kom vi så till Forsa Forngård. En kort och bra info i bussen av Cecilia Olsson som är spelets regissör. Vi kom så in och intog våra platser. Litet oturligt regnade det under sista halvtimmen innan starten av lustspelet. Regnet upphörde och spelet kom igång. Två akter á 1 timme med en 30 min fikapaus emellan. Spelet handlar om bonden Sven och hans hustru Brita som bittert måste inse att gården är på väg att gå ur arv då man saknar arvinge. Drängen Gusten har inga större vyer, men hans hjärta slår för pigan Lisa. Och vad har Lisa för affär med gårdfarihandlaren Erik?
Spelet var mycket roligt och innehöll många slagfärdiga repliker som fick publiken att skratta. Ensemblen fick stående ovationer efter spelets slut.
Teleseniorerna åkte vidare till Ystegårn i Hillsta för en god bit mat, som alla uppskattade. Nöjda och glada anträddes återfärden till Sundsvall.
Det var en kylig och regning morgon och vi var därför utrustade med varma kläder, skor och kikare när vi samlades på parkeringen vid Stornäset på Alnö för fågelskådning. Elisabeth och Bernt Karlsson från Medelpads ornitologiska förening var där för att informera oss. De berättade om Stornäset, olika fågelarter och fågelläten.
Vi gick genom de olika delarna av naturreservatet och gjorde täta stopp för att lyssna på olika fåglar och upptäcka dem i naturen. När vi kom ner till vattnet gjorde vi ett avbrott för fika. Det serverades matiga mackor och kaffe/the. Stärkta av fikat fortsatte vi vandringen ner till fågeltornet för att titta på fåglarna som höll till där.
Naturreservatet på Stornäset bildades 1968 och ska besvara goda häckningsmiljöer och anses vara en av länets mest värdefulla rastplatser för flyttande fåglar.
En fågelbok lottades ut bland deltagarna. Ingela Nyström vann boken. Gunnar Persson tackade Elisabeth och Bernt för en mycket lärorik och intressant förmiddag.
Vill du lära dig mer om hur våra fåglar låter kan du ladda ner appen fågelsång.se. Där finns också bilder på fågelarterna.
Vi samlades på Navet i Sundsvall för att åka till Härnösand och studiebesök på Peckas naturodling och i domkyrkan.
Hos Peckas naturodlingar togs vi emot av Daniel Brännström, som berättade om företagets hitoria och deras kretsloppsodling av tomater och regnbågslax. De har Europas största kretsloppsodling och finns nu i Härnösand och planerar att bygga upp verksamhet i Stockholm, Mälardalen, Göteborg och Malmö.
Fisken växer i stora kar och vattnet cirkuleras till tomatbäddarna. I tomatbäddarna renas vattnet och kan skickas tillbaka till fiskkaren. Kretsloppsodlingen är energisnål och miljövänling. Tomaterna skördas löpande och levereras direkt till butiker. Vi kan köpa tomaterna i de flesta livsmedelsbutiker i Sundsvallsområdet.
Efter besöket hos Peckas åkte vi till Vårsta Diakoni för en välsmakande lunch.
Eftermiddagen ägnades åt ett studiebesök i domkyrkan. Härnösands domkyrka är en vacker nyklassisistisk byggnad, som står på samma plats som den ursprunliga kyrkan. Nuvarande vita treskeppiga kyrka stod klar 1846. Kyrkan har mycket vackra inventarier och bl a ljuskronor från 1600-talet. Vi fick möjlighet att titta på det vackra kyrksilvret och vår guide berättade kyrkans historia.
Därefter var det dax att återvända till Sundsvall efter en mycket intressant och lärorik dag i Härnösand.
Besöket var uppdelat på 2 grupper; 10 ena dagen och 6 st den andra. Johan Brännström tog emot oss och berättade om verksamheten på arkivet helt kort. Man kan via mikrofilm läsa i gamla tidningar t ex Sundsvalls Tidning och föregångaren: Alfwar och Skämt.
Medelpadsarkivet förvarar historiska handlingar och är en gemensam anläggning för Sundsvalls kommunarkiv och Föreningsarkivet i Västernorrland. Man har en mängd register, mikrofilmer och mikrokort samt sökbara databaser som handlar om t ex lokalhistoria och släktforskning.
Vi tittade på hur släktforskning kan gå till. Bl a finns det död-boken, Gods & Gårdar med info om ägare och dennes familj mm.
Efter det trevliga besöket intog merparten av oss en god lunch på Stair Coffice (fd Skonerten) nere i entréplanet.
Vi var 40 teleseniorer som samlades vid restaurang Rå för att äta middag. Vi hade tvingats byta matställe då Teatergrillen hade gått i konkurs. När vi ätit gick vi vidare till Konsertteatern för att titta på Sundsvalls stadsrevyns nyårsrevy 2019 ’Nåt slags Eftersnack – typ’.
Revyartisterna lät oss ta del av kommunala svartbyggen, Giffarnas värvningar, snön som föll ifjol och giftunnorna i bukten. Kärringarna på byn, ordmonologen och naturligtvis den långdragna regeringsbildningen. Genom hela föreställningen återkom Eftersnack med olika teman.
Föreställningen var en blandning av musik, sång och sketcher med mycket humor och satir, som lät oss använda våra skrattmuskler.
Revyartisterna och alla i revyn gav oss en fantastisk föreställning. Det är inte så konstigt att de varit finalister i revy-SM 2015-2018. Hoppas att de blir det 2019 också.